Uludağ Ü. İlahiyat Fakültesi Dinler Tarihi Anabilim Dalı

İznik Gezisi (2016)


Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın Şehirler ve Kültürler programı çerçevesinde Uludağ Üniversitesi Dinler Tarihi Öğrenci Topluluğu olarak 23 Ekim 2016 günü İznik Gezisi düzenledik. Rehberimiz Ömer Kaptan Bey'in detaylı açıklamaları gezimizin oldukça verimli olmasını sağladı. 

Bu geziden Hatice Türkmen'in kadrajına takılan birkaç görüntü:

1. İznik Ayasofya Camii: İznik'in dört yönden dört kapısı bulunuyor. Bu dört kapı düz bir hat halinde şehir merkezine yöneliyor. Dört kapıdan gelen yolların kesişim noktasında İznik Ayasofyası yer alıyor. Uzun yıllar müze olarak kullanılan Ayasofya Camii, 06.11.2011 tarihinden beri aynı zamanda ibadet yapılan gerçek bir camiye dönüşmüş durumdadır.










***

2. Hacı Özbek Camii: İznik’te 1333 yılında inşa edilen ilk Osmanlı camiidir. Aşağıdaki kitabesiyle, en eski kitabeye sahip Osmanlı Camii olma sıfatına da sahiptir.




***

3. Eşrefoğlu Rumi Türbesi: Müzekki'n-Nufûs isimli eseriyle bilinen İznikli şâir ve mutasavvıf. Ölümü 1469.




***

4. İznik Yeşil Camii: Çandarlı Halil Paşa'nın yapımını başlattığı, ölümünün ardından oğlu Çandarlı Ali Paşa'nın tamamlattığı camii, Osmanlı mimarisinin ilk ve sevimli örneklerinden biridir. Dış kapının işlemeleri gerçekten çok dikkat çekici.





***

5. Çandarlı Halil Paşa'nın mezarı



***

6. Süleyman Paşa Medresesi: Orhan Gazi'nin büyük oğlu olan Süleyman Paşa, "Rumeli Fatihi" olarak bilinir. İznik'te onun ismini taşıyan bu medrese, ilk Osmanlı medreselerinden biridir. Günümüzde çiniciler çarşısı olarak kullanılmaktadır. 




***

7. İstanbul Kapı: İznik'in dört kapısından İstanbul'a bakanı. Giriş'te kapının sağ ve sol üst tarafında bulunan Medusa (?) başları gelenlere korku salmaya devam ediyor. 







***

8. Abdülvahab Sancaktârî türbesinden İznik manzarası.



9. Davud-u Kayserî'nin mezarı ve hemen arkasında bulunan yaşı bini geçmiş tarihi çınar.



***

10. Şeyh Kutbeddin Camii: İznik’in tanınmış müderrislerinden olan ve 1418’de vefat eden Şeyh Kudbeddin adına Çandarlı İbrahim Paşa'nın yaptırdığı cami. Hemen arkasında Sultan 1. Murat'ın annesi adına yaptırdığı Nilüfer Hatun İmareti (1388).



Share:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TÜRKİYE'DE DİNLER TARİHİ ÇALIŞMALARI

İLETİŞİM FORMU

Ad

E-posta *

Mesaj *

Translate

En Çok Okunanlar

ZAMAN GEZGİNİ