Uludağ Ü. İlahiyat Fakültesi Dinler Tarihi Anabilim Dalı

Papaz, Rahip, Pastör

Rahip Brunson
Papaz Brunson
Pastör Brunson.
***
Efendim, papaz Hıristiyan din adamına verilen addır. "Baba" kökünden gelir. Peder efendi ile aynı anlamda. Katolik ve Ortodoks kiliselerinde papaz, kiliseye kendisini vakfetmiş kişidir. Papaz, dinî bir eğitimden geçtikten sonra, kilise otoritesince görevine atanır. Evlenmez.

Rahip, bir kavram kargaşası olarak bizde papazın yerine kullanılmış. Aslında rahip veya rahibe, Hıristiyanlıkta öncelikle Hıristiyan keşişini ifade eder. Onlar da kendilerini manastırdaki dinî hayata adamışlardır. Evlenmezler.

Bizim literatürde "İslam'da ruhban sınıfı yoktur" derken, öncelikle anlamamız gereken, herhalde bir manastıra çekilip, evlenmeden, çoluk çocuk sahibi olmadan hayat sürme anlayışıdır. Bununla birlikte, papazlar da evlenmedikleri ve kendilerini kiliseye adadıkları için, belki onları da ikinci derecede ifade eder.

Pastör, Protestan din görevlisinin adıdır. Ne rahiptir ne de papaz. Pastörün mutlaka resmî bir dinî bir eğitim alma zorunluğu olmaz. Evlenebilir...

---

Şimdi bu Brunson efendi, Evanjelik, yani Protestan. Evlenmiş, çoluk çocuk sahibi olmuş. O yüzden onun adı Pastör efendim. 
Büyük büyük televizyon kanallarına, ismi büyük gazetecilere duyurulur...
Share:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TÜRKİYE'DE DİNLER TARİHİ ÇALIŞMALARI

İLETİŞİM FORMU

Ad

E-posta *

Mesaj *

Translate

En Çok Okunanlar

ZAMAN GEZGİNİ