Uludağ Ü. İlahiyat Fakültesi Dinler Tarihi Anabilim Dalı

Hıristiyanlıkta Evlilik Üzerine Formüller

Hıristiyanlıkta papazlık ve evlilik ilişkisine dair birkaç formül not edeyim. 
Hıristiyan nüfusu ikiye ayırabiliriz: Ruhban (papaz ve keşişler) ve laik (sıradan Hıristiyanlar). 
...
Birinci formül: Katoliklikte, ruhban evlenemez, laik boşanamaz. Papaz veya keşiş ve rahibenin evlenmesi mümkün değildir. Laikler, yani sıradan Hıristiyanlar da evlendikten sonra boşanamazlar. Bu yüzden herhangi bir iş veya başka türden birlikteliklerde "Katolik nikahı gibi olsun" denilir; yani hiç ayrılmayalım, demektir. 
***
İkinci formül: Katoliklikte evli bir adam, sonradan papaz olmak isterse, öncelikle hanımıyla papaz olmalıdır. Yani onunla fiilen ayrılmalıdır. Fiilen demek durumundayız, birinci formülde bahsedildiği üzere, Katoliklikte boşanma yok. Papaz da olmak isteseniz, karınızdan boşanamazsınız. Böyle bir durumda, kadın, bir manastırda rahibe olarak yaşamaya razı olmalı; ancak daha sonra erkek de kendini fiilen "bekar" biri olarak papazlık mesleğine adayabilir. 
****
Üçüncü formül: Ortodokslukta evli adam papaz olabilir, ama papaz evlenemez. Eğer papaz olmadan önce evlenmişseniz, evli olarak papazlığa başlarsınız. Ama kilise hiyerarşisinde daha yukarı çıkamazsınız. Eğer bekârken papazlığa başlamışsanız, papaz olduğunuz sürece evlenemezsiniz.
Share:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TÜRKİYE'DE DİNLER TARİHİ ÇALIŞMALARI

İLETİŞİM FORMU

Ad

E-posta *

Mesaj *

Translate

En Çok Okunanlar

ZAMAN GEZGİNİ