Uludağ Ü. İlahiyat Fakültesi Dinler Tarihi Anabilim Dalı

Zavallı Evanjelikler!

Bizimkisi bir manipülasyon hikayesi:
Manipülasyon, insanları kendi bilgileri dışında veya istemedikleri halde etkileme veya yönlendirme anlamına gelir. Bu etkileme ve yönlendirme sonucu insanlar davranış değişikliği ya da kanaat değişikliği gösterebilirler.
Tarihte ve günümüzde çok çeşitli manipülasyonlar görebilirsiniz. Ama Amerikalı Evanjeliklerin maruz kaldığı manipülasyon gibisine çok az rastlayabilirsiniz.
Reformasyon günlerine kadar Yahudileri insan yerine koymayan, düşman bilen, her türlü hakareti yapan, temel beşerî haklardan mahrum eden Hıristiyanlar, nasıl oldu da bir anda Yahudi sevici hale geldiler?
Zannımca Hıristiyan olmuş görünen kripto Yahudilerin (marranolar), Hıristiyanlık içinde gerçekleştirdikleri bir dönüşümdür bu.
Zavallı Evanjelikler: Kendi dinlerinin geleceğini, rakip bir dinin ikbalinde görüyorlar.
Zavallı Evanjelikler: Tanrı bildikleri İsa Mesih'in, bir daha yeryüzüne gelmesi için, O'nu öldürdüğüne inandıkları Yahudilere muhtaçlar.
Zavallı Evanjelikler: İsa Mesih'in ölmesine ve göğe yükselmesine neden olan Yahudilerin, O'nu tekrar gökten indireceğine inandırılmışlar.
Zavallı Evanjelikler: Tanrı bildikleri İsa Mesih'i öldürenlerden, "Kusura bakmayın, biz size yüzyıllarca zulmetmişiz." diyerek özür dilemek zorunda bırakılmışlar. Hatta daha da ileri giderek "Size minnettarız.", "Siz olmasaydınız, biz olamazdık." şeklinde Yahudilere borçlandırılmışlardır.
Bu manipülasyon sayesinde Yahudiler, Hıristiyanların her türlü baskısından kurtuldukları gibi, onların ellerindeki maddi ve manevi her türlü imkandan yararlanır hale gelmişlerdir.
Tarihte böylesi bir manipülasyon kaç kez görülebilir ki? Zavallı dediysem, gerçekten zavallılar; manipülasyon yapmıyorum 😏
Share:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TÜRKİYE'DE DİNLER TARİHİ ÇALIŞMALARI

İLETİŞİM FORMU

Ad

E-posta *

Mesaj *

Translate

En Çok Okunanlar

ZAMAN GEZGİNİ