Uludağ Ü. İlahiyat Fakültesi Dinler Tarihi Anabilim Dalı

İslam'ı Temsil Etmek!

"İslam'ı temsil etmek" dediğimiz şey kırılması gereken bir put haline gelirse.

Dine mesafeli olanlar ile dini yaşamaya çalışanların, "başörtülü veya sakallı birinde gördüğü bir yanlışı İslam'a mâletme" gibi ortak bir hastalığı var. Dine mesafeli olanlar dindar kişilerde gördükleri yanlışları dinin bir kusuru olarak gösterme eğiliminde oluyorlar ve diyorlar ki "Bak, işte bir dindar. Din bunun hayatını düzeltememiş. Demek ki din gerekli, yeterli ve etkili bir şey değil."

Dini yaşamaya çalışanlarımız da dindar insanlarda bir yanlış görünce, "Aman kardeşim, sen bakansın, müsteşarsın, imamsın, müezzinsin, sakallısın, örtülüsün. Sen İslam'ı temsil ediyorsun. Bu yaptığın İslam'a zarar verir." hassasiyeti geliştiriyorlar. 

Bu hassasiyet sonunda "Allah rızası için" değil de, "İslam'a zarar vermemek için" bazı davranışları yapmaya ve bazılarını da yapmamaya götürürse, işte o zaman, "İslam'ı temsil etme" duyarlılığı "Allah rızası için" kırılması gereken bir puta dönüşmüş demektir.

Hiçbir dinde ve kültürde o dinin kurallarını ihlal eden kişiden dolayı din suçlanamaz. Dinî kurallarını ihlal eden bir Yahudiden dolayı Yahudilik veya bir Hıristiyandan dolayı Hıristiyanlık eleştirmek hakkaniyetli bir tavır olmaz.

Benzer şekilde yanlış yapan bir sakallı veya örtülü de İslam'ı temsil etmez. Böylesi kişiler üzerinden İslam'a saldırılabileceğini düşünmek bile abestir. Dindarı da dindar olmayanı da bilmeli ki, dini temsil eden herhangi bir konuda dine uygun davranandır. Yanlış yapan ise, dini temsil ettiği veya dine zarar verdiği için değil, Allah'ın rızasını kazanmak için davranışını düzeltmelidir.

Yanlış yanlıştır. Örtülüsü de yapsa, açığı da yapsa. Sakallısı da yapsa, matruşu da yapsa.

Bu vesileyle, muhterem hocam Hayrettin Karaman'ın bugünkü yazısına istinaden ve kendisine hayırlı uzun ömürler dileyerek söylemek isterim ki:

Sigara sağlığa kesin zararlıdır. Hocam uzmanlığının gerektirdiği şekilde sigaraya "haramdır" veya başka bir şey deseydi, yeterliydi.

Açık veya kapalı bir Müslüman kadının her türlü davetkar tavrı yanlıştır ve dinen yasaktır, dense yeterliydi.

Sakallı veya matruş bir Müslüman erkeğin gözünü haramdan koruması gereklidir, demek yeterliydi.
"İslam'ı temsil etme" putumuz haline geldiyse, kırılsın o put da, tüm diğerleri gibi.

Sakallının veya örtülünün yaptığı bir yanlışı değil, sadece yanlışı konuşalım, doğrusunu gösterelim. Yanlışı ve doğruyu, yanlışı yapandan bağımsız olarak gösterelim.

Ki sözümüz hedefini kırmadan bulsun.
Share:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TÜRKİYE'DE DİNLER TARİHİ ÇALIŞMALARI

İLETİŞİM FORMU

Ad

E-posta *

Mesaj *

Translate

En Çok Okunanlar

ZAMAN GEZGİNİ