Uludağ Ü. İlahiyat Fakültesi Dinler Tarihi Anabilim Dalı

  • MECRA ATIF SİSTEMİ

    Makaleler ve kitaplar için atıf sistemi

  • MECRA ŞABLONU

    Zotero ve Mendeley programlarında kullanılmak üzere hazırlanmış Mecra şablonunu indirmek için tıklayınız.

Calvin, John

Felsefe Ansiklopedisi, (ed. Ahmet Cevizci), Ankara: Babil Yayıncılık, 2005, c. 3, s. 12-17.  



Fransız Protestan Reformcusu, teolog, Kutsal Kitap uzmanı ve papazdır. İlk olarak 1536'da yayımlanan Institutes of the Christian Religion [Hıristiyan Dininin Temel Kurumları] isimli eseri Reform sürecinin köşe taşlarından biridir.
Share:

Richard E. Friedman & Muhammet Tarakçı (çev.) - Kitabı Mukaddes'i Kim Yazdı? (2005)


Hıristiyan geleneğinden Eski Ahit diye bilinen kitap Yahudiler için yegane Kitabı Mukaddes'tir ve ona Tanah denir. Tanah, Tora [Yasa], Neviim [Peygamberler] ve Ketuvim [Kitaplar] diye üç ana bölümden oluşur. Bu üç metnin ortaya çıkışı, bir araya gelişi, yapıları ve anlattıkları şeyleri niye anlattıkları tam bir muammadır. Tarihin labirenti içinde bir şekilde ortaya çıkmış ve geçen binyıllar içinde belki önceleri yalnızca bir ülkenin, ama sonraları koca bir insanlık ailesinin kaderini etkiler hale gelmişlerdir.

Kabalcı Yayınevi,
İstanbul, 2005,
376 sayfa,
ISBN: 9789759970192
Share:

Hıristiyan Düşüncesinde Apoloji ve St. Thomas Aquinas (2005)


Uludağ Ü. İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2005, c. 14, sy. 2, s. 135-146.

Hıristiyan Düşüncesinde Apoloji ve St. Thomas Aquinas



Özet

Ortaçağ Batı Felsefesi’nin ve Roma Katolik Kilesi’nin önde gelen temsilcilerinden biri olan St. Thomas Aquinas, Summa Contra Gentiles isimli beş ciltlik eserinde Hıristiyan olmayanlara karşı kendi dinini savunmaya ve açıklamaya çalışır. Bu makale, Hıristiyan apolojilerin tarihî gelişimi ve türleri açıklandıktan sonra, söz konusu eser bağlamında St. Thomas Aquinas’ın apolojisini irdelemeyi amaçlamaktadır. Bunu yaparken, iki temel probleme cevap bulunmaya çalışılmaktadır: Summa Contra Gentiles,çok eski bir tarihî rivayetin de işaret ettiği gibi, gerçekten İslâm’a ve Müslümanlara karşı mı yazılmıştır? St. Thomas Aquinas’ın İslâm’ı gerçekten biliyor muydu? Makale, bu iki soruya cevap bulmaya çalışırken, bir yandan genel olarak Hıristiyan apolojileri bir yandan da St. Thomas Aquinas’ın apolojisi konusunda bilgiler sunmaktadır.

 

Share:

Muhammet Tarakçı & Süleyman Sayar - The Qur'anic View of the Corruption of the Torah and the Gospels (2005)

The Islamic Quarterly, vol. 49, no. 3, 2005, pp. 227-245.

Abstract: 

The Qur’an contains quite a few verses that criticize the Jews for corrupting the Torah. From the very beginning, Muslims have not been able to agree on the content of these accusations in terms of whether they imply the corruption of the text or only of the meaning. Even those who argue the corruption of the text of the Torah are not of the same opinion. Some claim that the whole text is corrupted while the others assert the partial corruption. This article attempts to present the positions of various Muslim scholars on the issue of the corruption of the Torah, aiming to reach a conclusion as to which position is more appropriate to understand the Qur’anic criticism properly.

Key Words: Corruption, Falsification, Bible, Torah, Gospels, Qur’an.
Share:

TÜRKİYE'DE DİNLER TARİHİ ÇALIŞMALARI

İLETİŞİM FORMU

Ad

E-posta *

Mesaj *

Translate

En Çok Okunanlar

ZAMAN GEZGİNİ