Uludağ Ü. İlahiyat Fakültesi Dinler Tarihi Anabilim Dalı

Şema İsrail!

Şema İsrail! (Dinle İsrail!)

Yeryüzünde iki kez fesat çıkarmıştın. Bu yüzden ilâhi birer ceza olarak Mabedin yıkılmıştı iki kez.
İlkinde MÖ 586'da 1. Mabed yıkılmış, Babil'e sürgüne gönderilmiş ve yaklaşık 50 yıl ayrı kalmıştın Kudüs'ten.
İkincisinde, Mabedini M.S 70'te Romalılar yıkmıştı. Sadece Mabedinin Batı Duvarını ayakta bırakmışlardı. Mabedin bu ikinci yıkılışından itibaren beş asır Kudüs'e girmen yasaklanmıştı. Hatırladın mı?

Hani sadece senede bir gün eskiden Mabed'in bulunduğu yerin ancak yakınına kadar ilerleyebiliyordunuz. Senenin diğer günleri Kudüs şehrine girmeniz yasaktı. Size beş yüz yıl bu zulmü Putperest ve daha sonra Hıristiyan Roma İmparatorluğu yapmıştı, hatırlıyor musun?

Şema (Dinle) İsrail!

Hatırlıyor musun? Beş yüz yıllık yasağın ardından Kudüs'e giriş yasağınız nasıl kaldırılmıştı? Bu yasağı kimler kaldırmıştı, hatırlıyor musun? Keşke acılarını hatırladığın kadar, mutluluk günlerini de hatırlayabilseydin İsrail!

Beş asır sonra sana Kudüs'e girme iznini bahşeden ve lütfeden Müslümanlar olmuştu, hatırladın mı?
Unuttun mu İsrail! Hıristiyan Roma İmparatorluğu'nda en düşük seviyede memur bile olamazdın? Seyahat edemez, doğru düzgün ticaret yapamazdın. Ardından gelen İslam devletlerinde vezirliğe kadar devletin pek çok muteber görevlerine getirilmiştin, hatırla!

Ama, sen İsrail! Acılarını hatırlarsın daim. İstersin ki, tüm dünya çektiğin acıları görsün. Halbuki gördüğün lütuflara karşı ne kadar nankörsün.

Şimdi Roma İmparatorluğu'nun, Hıristiyanların sana yaptığı zulmü, sen Müslümanlara mı yapar oldun İsrail! O Müslümanlar ki, senin tekrar Kudüs'e ve mabedine girmene izin vermişlerdi. Beş asırlık bir ayrılığın ardından seni Mabedine kavuşturan Müslümanları, sen Mescid-i Aksa'dan men eder mi oldun İsrail?

Ah, nankör İsrail! Yeryüzünde bir kez daha fesat çıkardın. Şimdi İsra Suresi, 8. ayette işaret edilen Rabbin gazabını bekle!

Üçüncü kez!

***

İsra Suresi, 4 ve devamı:
4. Biz, Kitap'ta İsrailoğullarına: Sizler, yeryüzünde iki defa fesat çıkaracaksınız ve azgınlık derecesinde bir kibre kapılacaksınız, diye bildirdik.
5. Bunlardan ilkinin zamanı gelince, üzerinize güçlü kuvvetli kullarımızı gönderdik. Bunlar, evlerin arasında dolaşarak (sizi) aradılar. Bu, yerine getirilmiş bir vaad idi.
6. Sonra onlara karşı size tekrar (galibiyet ve zafer) verdik; servet ve oğullarla gücünüzü arttırdık; sayınızı daha da çoğalttık.
7. Eğer iyilik ederseniz kendinize etmiş, kötülük ederseniz yine kendinize etmiş olursunuz. Artık diğer cezalandırma zamanı gelince, yüzünüzü kara etsinler, daha önce girdikleri gibi yine Mescid'e (Süleyman Mâbedi'ne) girsinler ve ellerine geçirdikleri her şeyi büsbütün tahrip etsinler (diye, başınıza yine düşmanlarınızı musallat kıldık).
8. Belki Rabbiniz size merhamet eder; fakat siz eğer yine (fesatçılığa) dönerseniz, biz de sizi yine cezalandırırız. Biz cehennemi kâfirler için bir hapishane yaptık.

***

Not: Yahudileri Kudüs'e giriş yasağı için bk. 
Share:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TÜRKİYE'DE DİNLER TARİHİ ÇALIŞMALARI

İLETİŞİM FORMU

Ad

E-posta *

Mesaj *

Translate

En Çok Okunanlar

ZAMAN GEZGİNİ